Logo
Potřebujete poradit? Zavolejte.
(Po-Pá: 8-15)
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Nakupte ještě za 600 Kč a máte dopravu ZDARMA
  1. Úvod
  2. Blog
  3. O kávě
  4. Názvy káv

Názvy káv

Jakou kávu si můžete objednat v kavárně?

Espresso

Ano. To je ten maličký šálek, který vypijete jedním, možná dvěma doušky. Připravuje se z 8 až 10 g jemně mleté kávy, má objem 25 až 30 mililitrů a natéká 20 až 30 sekund při tlaku 9 barů (nikoli 15, 20... jak nám často chtějí vnutit výrobci levných kávovarů, které neumí udržet konstantní tlak). Teplota vody při přípravě espressa se pohybuje okolo 92°C. Vhodný šálek na espresso má objem maximálně 90 mililitrů. Spíš méně.

Původ tohoto kávového zázraku hledejme v Itálii. Odtud se espresso rozšířilo do celého světa a všude si našlo miliony obdivovatelů.

Detailněji se budeme přípravě espressa věnovat samostatné kapitole.

Ristretto

Káva, bez které si Ital nodokáže představit život. Připravuje se ze stejná dávky kávy jako espresso. Rozdíl v přípravě je v tom, že u ristretta teče voda před kávu maximálně 20 s. Výsledný objem šálku je tady zhruba poloviční. V ristruttu jsou tady ty nejsilnější kávové extrakty, ale méně kofeinu. V chutí budeme cítit vyšší kyselost.

Servíruje se do stejného šálku jako espresso.

Espresso lungo

Přeloženo z italštiny: dlouhé espresso. Připravuje se tak, že espresso dolijete vodou do celkového množství cca 60 mililitrů. Chuť tedy bude řidší.

Větší espresso

Někdy také prodloužené espresso nebo též americano. Připravuje se dolitím horké vody do espressa. Někdy se také používá obrácený způsob, kdy se do šálku nalije horká voda a do ní se připraví espresso. Nikdy se nepřipravuje tak, že se nechá voda protékat dlouhou dobu přes kávu. Třeba i více než minutu. Po takové době už je káva dávno "vytěžená". Vždy se vychází ze standardního espressa.

Vhodný šálek má objem až 180 mililitrů.

Espresso machiato

Flekatý, skvrnitý. To je překlad slova machiato. Jde o espresso s trochou mléčné pěny. Správná výslovnost je "makijáto".

Cappuccino

Základem je espresso, našlehané mléko a mléčná pěna. Zkušenější baristé ještě vykouzlí obrázek na povrchu. Nikdy by se ovšem nemělo servírovat se skořicí, jak to v některých kavárnách dělají.

Ideální velikost šálku je 160 až 180 mililitrů.

Cappuccinu se budeme věnovat v některé samotné kapitole.

Caffé latte

Až budete v Itálii, nikdy si neobjednávejte "Latte". Možná schválně možná ne, ale každopádně vám přinesou samotné mléko. Mléko se italsky řekne Latte. Vždy chtějte Caffé latte.

Doma si ho nejsnáze připravíte do vysoké sklenice. Ze studeného mléka našlehejte mléčnou pěnu a nalijte do sklenice. Nechte odstát. Tím se vytvoří oddělené vrstvy (mléko a pěna). Poté pomalu nalijte doprostřed espresso. Tím se vytvoří prostřední vrstva.

Flat white

Připravuje se z dvojitého espressa, mléka a mléčné pěny, která je ovšem menší než u cappuccina.

Ideální velikost šálku je 100 až 160 mililitrů.

 

Pro přípravu můžete vyzkoušet kávu z naší nabídky.

 

PS:

Pokud si to dnes opravdu ještě někdo myslí, tak "Piccolo" opravdu neexistuje :-)

 

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Nepropásněte novinky, akce a slevy!
Můžete se kdykoli odhlásit.
Způsoby dopravy

ČP Balík Do ruky

ČP Balík Do balíkovny

ČP Balík Na poštu

Zásilkovna - výdejní místa

Sledujte nás na FB

 
Kontakty
Martin Mareš
(Po-Pá: 8-15)
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz