Logo
Potřebujete poradit? Zavolejte.
(Po-Pá: 8-15)
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Nakupte ještě za 600 Kč a máte dopravu ZDARMA
  1. Úvod
  2. Blog
  3. Příprava kávy
  4. Příprava espressa

Příprava espressa

Espresso - základní parametry

Pro přípravu dokonalého espressa je nutné přesně dodržet určité parametry.

Připravuje se z 8 až 10g kávy, má objem 25 až 35ml a natéká 20 až 30 sekund při tlaku 9 barů a teplota vody cca 88 až 95°C.

Mletí kávy na espresso:

Obecně platí, že pro espresso je stupeň mletí kávy jemný. To, jestli je káva umletá správně, poznáte až podle toho, jak vám espresso bude vytéká. Pokud káva vytéká moc rychle, je kávu umletá moc nahrubo. Kdyby káva nevytékala vůbec nebo jen po kapkách, je káva umleté příliš najemno. Vždy je to tedy o zkoušení a doladění hrubosti mletí.

Teplota

Správná teplota vody při přípravě espressa je cca 88 až 95°C. Vyšší teplota by kávu spálila. Můžete se řídit pravidle, kdy pro přípravu světleji pražená kávy použijte spíše vyšší teplotu, pro tmavě pražené kávy nižší teplotu vody. Nicméně změna teploty vody je parametr, který výslednou chuť espresa ovlivní ze všech dalších parametrů minimálně.

Tlak

Ideální tlak pro přípravu espressa je 9 barů. Menší nebo naopak větší tlak může způsobit špatnou extrakci. Nevýhodou levnějších domácích kávovarů je, že nedokáží udržet konstantní tlak během přípravy kávy.

Dávka

Pravděpodobně nejdůležitější parametr v přípravě espressa. Dříve se používala menší dávka (cca 7g). Tato dávka je ale na přípravu espressa malá. Ideální je dávka 9 až 10 gramů. Dávku samozřejmě můžete upravovat podle svých chuťových preferencí. U světlejších jednodruhových káv můžete zkusit dávku menší, u tmavších káv a směsí dávku vyšší.

Objem

Správný objem espressa je 25 až 35 mililitrů. Jen tam může espresso chutnat tak, jak chutnat má. Při použití větší dávky by se do kávy uvolnily chutě, že by výsledný nápoj nebyl dobrý.

Čas

Velice důležitý parametr. Espresso by mělo natékat 20 až 30 sekund. Při ladění parametrů začněte připravovat espresso a stopujte čas, za který vám nateče 30 ml. Pokud nateče za méně než 20 sekund, máte kávu umletou příliš hrubě, káva bude kyselá a vodová. Pokud by káva natékala déle než 30 sekund, máte kávu namletou příliš najemno. Bude chutnat hořce a spáleně. Každá odrůda kávy bude chutnat nejlépe při určité teplotě. Vždy to ale bude mezi 20 a 30 sekundami.

 

Příprava Espressa

Návod na přípravu dvou káv z dvoupákového kávovaru

  • vyndejte dvoupáku z hlavy kávovaru a vyčistěte košíček hadříkem
  • páku položte na váhu a vynulujte
  • páku dejte do mlýnku, který namele kávu přímo do páky
  • položte páku na váhu a zkontrolujte dávku, která by měla být 18 až 20g
  • kávu v páce sklepněte rukou, aby se rovnoměrně rozprostřela
  • páku opřete o stůl a kávu rovnoměrně stlačte temperem silou cca 20kg
  • po zmáčknutí temperem lehce otočte, tím se káva uhladí
  • hranu páky utřete, aby na ní nezůstala káva, která by mohla zanášet těsnění
  • z hlavy kávovaru propusťte vodu, tím se vyčistí od minulé dávky a také prohřeje
  • po nasazení páky ihned spusťte kávovar a měřte čas, jak dlouho se káva louhuje
  • po natečení požadovaného množství kávovar vypněte
  • zkontrolujte čas, po který káva tekla a podle toho popř. upravte hrubost mletí při přípravě další kávy
  • hotové espresso ihned servírujte

 

Jak poznat správně připravené espresso?

Hned na první pohled uvidíte krásnou krémovou pěnu na povrchu espressa, které říkáme crema. Má oříškovo-čokoládovou barvu. Musí být hladká, bez bublinek. Po zamícháni lžičkou se musí vrátit zpět. Pokud je crema moc světlá nebo naopak tmavá, může být příčinou použití kávy, která nebyla čerstvá, špatné nastavení mlýnku nebo nedostatečná dávka kávy.

Po přivonění má správné espresso silnou, intenzivní a hlavně příjemnou vůni. Podle odrůdy může vonět po čokoládě, oříškách, karamelu, květinách, ovoci...

Po ochutnání můžete cítit rozmanité chutě. To je velice individuální a záleží na odrůdě, způsobu zpracování a pražení.

 

Chybně připravené espresso

Pod extrahované espresso

Při použití hrubě namleté kávy vyteče voda moc rychle, extrakce tedy neprobíhí správně.

Pře extrahované espresso

Při použití velmi jemně namleté kávy vytéká nápoj příliš pomalu. Tím se snadno spálí, espresso má na povrchu tmavou pěnu.

 

Pro přípravu espressa můžete vyzkoušet naší kávu

 

 

 

 

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Nepropásněte novinky, akce a slevy!
Můžete se kdykoli odhlásit.
Způsoby dopravy

ČP Balík Do ruky

ČP Balík Do balíkovny

ČP Balík Na poštu

Zásilkovna - výdejní místa

Sledujte nás na FB

 
Kontakty
Martin Mareš
(Po-Pá: 8-15)
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz