- Štítky blogu
Sledujte naši facebook stránku
- Úvod
- Blog
- Příprava kávy
- Příprava kávy metodou Chemex
18.08.2020
Příprava kávy metodou Chemex
Chemex
Tento krásný překapávač vynalezl v roce 1941 chemik Peter Schlumbohm. Je vyrobený z pevného skla a jeho úzkou část rozděluje dřevěný nástavec s koženou šňůrkou a díky tomu se dobře a bezpečně drží.
Do vrchní části Chemexu se vkládá filtr a připravená káva se louhuje do spodní části překapávače. Filtry používané pro Chemex jsou pevnější než u metody V60. Káva proto déle protéká.
Návod na přípravu kávy metodou Chemex
Jemnost mletí kávy: hrubé ("cukr krupice"), filtrační poměr: 1:16 (31g kávy na 500g vody), doba filtrace: 3 až 4 minuty
- Vložte do Chemexu filtr a promyjte ho horkou vodou. Tím se zbaví "papírové" chuti a zároveň Chemex předehřejete. Vodu z Chemexu vylijte.
- Položte Chemex na váhu a vynulujte ji. Do filtru nasypte kávu (filtrační poměr 1:16). Na 250g vody použijte přibližně 15 až 16g kávy. Poklepáním na Chemex urovnejte nasypanou kávu.
- Zapněte stopky a zalijte kávu malým množstvím vody (cca 50 až 70 gramů) pomalu v soustředných kruzích. Veškerá káva se musí namočit. Tento proces by měl trvat cca 20 sekund. Teplota vody nesmí přesáhnout 95°C.
- Po cca 45 sekundách začněte na kávu velmi pomalu nalévat horkou vodu. Ideálně krouživými pohyby a ze stejné výšky, aby se veškerá káva spařila rovnoměrně. Káva začíná prokapávat do spodní části Chemexu.
- Pod cca 3 až 4 minutách vyjměte a vyhoďte filtr.
- Kávu servírujte přímo z Chemexu. Dobrou chuť.
Čas a filtrační poměr si můžete upravit podle vlastních preferencí.