- Štítky blogu
- Úvod
- Blog
- Příprava kávy
- Příprava kávy ve french pressu
Příprava kávy ve french pressu
French press
Tento způsob přípravy kávy je starý jíž více než 150 let.
Jedna z nejrozšířenějších metod přípravy vynikající kávy. Mezi jeho výhody patří to, že během krátké doby a velmi jednoduše připravíte velké množství kávy. U této metody se používá nahrubo namletá káva, proto vyžaduje delší kontaktní dobu (kontakt kávy a vody).
Víte jak správně připravit kávu tímto způsobem? Pojďme se na to podívat.
Příprava kávy ve french press
Postup popisuje přípravu 400 g nápoje. Můžete použít i jiné množství při dodržení filtračního poměru 1:14.
Možná vůbec neřešíte hrubost mletí kávy a čas, kdy se káva "louhuje" ve vodě. Pro přípravu dokonalé kávy je důležité vždy dodržet určitá pravidla. Pro tuto metodu je nutné mít kávu namletou opravdu nahrubo. Na mlýnku se opravdu nebojte jít až na stupeň, při kterém ještě zajistíte rovnoměrné namletí.
- Přiveďte vodu v konvici k varu
- Hrubě namletou kávu nasypte do komory french pressu (v našem případě 28 až 29g). French press umístěte na váhu.
- Po uvaření vody začněte měřit čas (maximálně 4 minuty) a opatrně začněte přilévat vodu (ideální teplota je 92-96°C) do french pressu, dokud nenaměříte 400 g.
- Po 30 sekundách začněte pomalu promíchávat vodu lžičkou tak dlouho, dokud všechna káva neklesne na dno. Umístěte do french pressu píst, ale nestlačujte.
- Po uplynutí nastaveného času pomalu a opatrně stlačte píst.
- Připravenou kávu ihned přelijte do jiné nádoby, popřípadě ihned podávejte.
Můžete samozřejmě najít i jiné poměry mezi hrubostí mlété kávy, filtračním poměrem a dobou kontaktu. Experimentům se meze nekladou a v přípravě kávy už vůbec ne.
Pro přípravu můžete vyzkoušet kávu z naší nabídky.