Logo
Potřebujete poradit? Zavolejte.
(Po-Pá: 8-15)
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Nakupte ještě za 1 000 Kč a máte dopravu ZDARMA
  1. Úvod
  2. Blog
  3. O kávě
  4. Rozdíl mezi arabikou a robustou
10.08.2020
O kávě

Rozdíl mezi arabikou a robustou

Na světě existuje velké množství různých druhů kávovníků. Absolutní většinu v pěstování tvoří ovšem pouze dva druhy. Jsou to Arabika (kávovník arabský) a Robusta (kávovník statný). Tyto druhy se dále dělí na jednotlivé odrůdy, kdy každá odrůda má svá specifika.

Arabika, kávovník arabský

Arabika patří mezi ty nejkvalitnější kávy. Tvoří většinu světové produkce. Kávovník je náročnější na pěstování, je méně odolný vůči chorobám s škůdcům. Pěstuje se ve vyšších nadmořských výškách (až 2500 metrů nad mořem). Můžeme říci, že čím větší nadmořská výška, tím kvalitnější káva. Roste pomaleji než robusta. Plodí za 5 až 6 let.

Největší pěstitelé jsou: Brazílie, Kolumbie, Etiopie, Mexiko, Kostarika, Guatemala...

Základní odrůda Arabiky je Typica. Je to "prababička" mnohých dalších odrůd. Její prvotřídní kvalita je vykoupena nižší produkcí.

Druhou nejrozšířenější odrůdou arabiky je Bourbon. Káva je kvalitou podobná Typice.

Další známe odrůdy arabiky jsou Caturra, Catuai, Mundo Nuovo, Maragogype a další.

Oproti robustě má arabika vyšší kyselost a méně kofeinu (zhruba 1,5%). Rozmanitost chutí je velmi bohatá. Od čokoládových, květinových, ovocných až po kořeněné.

Robusta, kávovník statný

Robusta je méně kvalitní než arabika. Roste v nižších nadmořských výškách (od 200 do 1000 metrů nad mořem). Pro dobrý růst vyžaduje stabilnější a teplejší klima. Je odolnější vůči chorobám a škůdcům. Roste rychleji než arabika a plodí často již po 2 letech.

Největší pěstitelé robusty jsou: Vietnam, Brazílie, Indonésie, Indie...

Chuť robusty je hořká, až zemitá. Je ceněna pro vysoký obsah kofeinu (až 3%).

 

Jak poznáte arabiku od robusty na první pohled?

Zrna kávovníku arabského jsou plochá a protáhlá a rýha uprostřed je zakřivená. Kávová zrna robusty jsou vypouklá a zaoblená s rovnou rýhou uprostřed.

 

Obecně se tedy dá říct, že arabika je kvalitnější než robusta. Nemusí to ale platit vždy. A hlavně záleží na chutích a preferencích každého z nás. Výhod arabiky i robusty se využívá v kávových směsích. Arabika dodá svou typickou chuť a robusta zvýší hořkost a obsah kofeinu.

Vyberte si z naší nabídky:

      

 

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Nepropásněte novinky, akce a slevy!
Můžete se kdykoli odhlásit.
Způsoby dopravy

ČP Balík Do ruky

ČP Balík Do balíkovny

ČP Balík Na poštu

Zásilkovna - výdejní místa

Sledujte nás na FB

 
Kontakty
Martin Mareš
(Po-Pá: 8-15)
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz