Logo
Potřebujete poradit? Zavolejte.
(Po-Pá: 8-15)
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Nakupte ještě za 600 Kč a máte dopravu ZDARMA
  1. Úvod
  2. Blog
  3. O kávě
  4. Zpracování kávy
25.07.2020
O kávě

Zpracování kávy

Suché zpracování kávy

Dry processed, Natural

Nejstarší a nejlevnější metoda zpracování kávy. Nejrozšířenější je v Brazílii.

Ihned po sběru se kávové třešně rovnoměrně rozprostřou na zem, betonovou podlahu, popř. na různé konstrukce s plátnem, aby se ke všem mohl dostat vzduch a sluneční paprsky. Třesně se pravidelně prohrabávají a obracejí. Tím kávové třešně rovnoměrně schnou.

Tento proces trvá 3 až 4 týdny. Po usušení káva odpočívá v silech po dobu až 2 měsíců. Následuje loupání slupek. To se prování zpravidla strojně a třídění podle velikosti a kvality.

Nevýhoda této metody je v tom, že při nedostatečné péči během sušení mohou vznikat plísně.

Káva z této metody zpracování má silnější tělo, sladké, oříškové chutě, nádech čokolády.

Mokré zpracování kávy

Washed, wet processed

Tento způsob zpracování kávy je náročnější než suchý. Káva zpracovaná tímto způsobem je zpravidla kvalitnější.

Kávové třešně jsou promývány vodou ve speciálních nádržích. Tím se oddělí nekvalitní plody (suché, nedozrále). Po promytí se ihned odděluje slupka ve speciálních strojích.

Následně zrna putují do kvasných nádrží, kde probíhá fermentace. Ta trvá zhruba jeden a půl dne. Při další fermentaci může dojít k tomu, že zrna začnou hnít.

Po fermentaci se zrna dva týdny suší podobně jako v případě suchého zpracování kávy. Díky vysušení se následně káva může uskladnit a nehrozí vznik plísní.

Tato metoda je o dost náročnější než suchá metoda. Je náročná na množství vody a čištění nádrží.

Káva získaná touto metodou má zpravidla svěží ovocnou nebo květinovou chuť, je kyselejší.

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Nepropásněte novinky, akce a slevy!
Můžete se kdykoli odhlásit.
Způsoby dopravy

ČP Balík Do ruky

ČP Balík Do balíkovny

ČP Balík Na poštu

Zásilkovna - výdejní místa

Sledujte nás na FB

 
Kontakty
Martin Mareš
(Po-Pá: 8-15)
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz