- Štítky blogu
Zpracování kávy
Suché zpracování kávy
Dry processed, Natural
Nejstarší a nejlevnější metoda zpracování kávy. Nejrozšířenější je v Brazílii.
Ihned po sběru se kávové třešně rovnoměrně rozprostřou na zem, betonovou podlahu, popř. na různé konstrukce s plátnem, aby se ke všem mohl dostat vzduch a sluneční paprsky. Třesně se pravidelně prohrabávají a obracejí. Tím kávové třešně rovnoměrně schnou.
Tento proces trvá 3 až 4 týdny. Po usušení káva odpočívá v silech po dobu až 2 měsíců. Následuje loupání slupek. To se prování zpravidla strojně a třídění podle velikosti a kvality.
Nevýhoda této metody je v tom, že při nedostatečné péči během sušení mohou vznikat plísně.
Káva z této metody zpracování má silnější tělo, sladké, oříškové chutě, nádech čokolády.
Mokré zpracování kávy
Washed, wet processed
Tento způsob zpracování kávy je náročnější než suchý. Káva zpracovaná tímto způsobem je zpravidla kvalitnější.
Kávové třešně jsou promývány vodou ve speciálních nádržích. Tím se oddělí nekvalitní plody (suché, nedozrále). Po promytí se ihned odděluje slupka ve speciálních strojích.
Následně zrna putují do kvasných nádrží, kde probíhá fermentace. Ta trvá zhruba jeden a půl dne. Při další fermentaci může dojít k tomu, že zrna začnou hnít.
Po fermentaci se zrna dva týdny suší podobně jako v případě suchého zpracování kávy. Díky vysušení se následně káva může uskladnit a nehrozí vznik plísní.
Tato metoda je o dost náročnější než suchá metoda. Je náročná na množství vody a čištění nádrží.
Káva získaná touto metodou má zpravidla svěží ovocnou nebo květinovou chuť, je kyselejší.