Logo
Potřebujete poradit? Zavolejte.
(Po-Pá: 8-15)
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Nakupte ještě za 600 Kč a máte dopravu ZDARMA
  1. Úvod
  2. Blog
  3. O kávě
  4. Způsoby sběru kávy
24.07.2020
O kávě

Způsoby sběru kávy

Sběr kávy

Doba sklizně se liší podle zeměpisné polohy. V některých rovníkových zemích se káva sklízí po cely rok. Jinde se značně liší.

Nejprve přijde na řadu sklizeň v nižších nadmořských výškách. Zde káva dozrává rychleji. Je ale mže kvalitní a také levnější.

Ruční sběr kávy

Tento způsob je někdy jediný, jaký lze použít. Spousta plantáží leží vysoko v horách a terén někdy tak strmý, že se tam žádná mechanizace nedostane.

Výběrová káva se téměř vždy sbírá ručně. Tato metoda je sice pomalá, ale nepoškozuje ani kávovník, ani plody.

Česání

Nebo také stripping. Česač vezme do ruky celou větev. Směrem od kmene strhne všechny plody najednou do košíku. Tato metoda je rychlejší, ale méně šetrná ke kávovníku. Nevýhodou je také to, že se do koše dostávají i nezralé plody. Proto se musí dále třídit.

Strojový sběr kávy

Na plantážích v nižších nadmořských výškách s rovinatým terénem se využívá strojový sběr. Stroj (podobný kombajnu) jezdí mezi kávovníky a strhává veškerou úrodu včetně neuzrálých plodů a listů kávovníku. Je tedy velice nešetrný. Používá se hlavně z důvodu nižších nákladů na sběr.

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Nepropásněte novinky, akce a slevy!
Můžete se kdykoli odhlásit.
Způsoby dopravy

ČP Balík Do ruky

ČP Balík Do balíkovny

ČP Balík Na poštu

Zásilkovna - výdejní místa

Sledujte nás na FB

 
Kontakty
Martin Mareš
(Po-Pá: 8-15)
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz